Kod kursu CHC 023017l
Zajêcia odbywaj± siê we ¶rody w pokojach numer: 3.27 i 2.21 i 1.18 (budynek A-3); trwaj± od godziny 11.15 do godziny 15.00;
na laboratorium obowi±zuj±: okulary, fartuch i dziennik laboratoryjny.
Harmonogram æwiczeñ w semestrze zimowym 2022/2023
pobierz plik w PDF
Instrukcje do poszczególnych æwiczeñ:
1. Analiza suplementów diety - oznaczanie ¿elaza
pobierz plik
2. Analiza iloœciowa substancji czynnych w wybranych preparatach farmaceutycznych
pobierz plik
3. Oznaczenie zawarto¶ci pektyn w marmoladach i d¿emach
pobierz plik
4. Oznaczanie szczawianów w wybranych u¿ywkach
pobierz plik
5. Po¶rednie oznaczanie chlorków i siarczanów metod± ASA
pobierz plik
6. Oznaczanie ortofosforanów rozpuszczonych metoda kolorymetryczna
pobierz plik
7. Zastosowanie metod spektrofotometrycznych do oznaczania witaminy E w zywnosci
pobierz plik
8. Analiza cukrów
pobierz plik
9. Oznaczanie kofeiny
pobierz plik
10. Ocena przydatnosci tluszczów do spozycia – wyznaczanie liczb tluszczowych
pobierz plik
11. Oznaczanie ma³ych ilo¶ci azotanów (III) metod± riwanolow±
pobierz plik
12. Oznaczanie zwi±zków polifenolowych w próbkach pochodzenia ro¶linnego
pobierz plik
13. Oznaczanie Ca, K, Mg i Na w wodach z wykorzystaniem metody OES ze wzbudzeniem w mikroplazmie
pobierz plik
Warunki zaliczenia kursu:
1. zaliczenie wszystkich æwiczeñ; oddanie sprawozdan
2. sprawozdanie z wykonanego æwiczenia nale¿y oddaæ w terminie uzgodnionym z Prowadz±cym;
3. brak sprawozdania równoznaczny jest z niezaliczeniem æwiczenia;
4. nieobecno¶æ na æwiczeniach nale¿y odrobiæ w terminie ustalonym z Prowadz±cym æwiczenie, najpó¼niej w ostatnich dwóch tygodniach semestru.